سوالی که در بین مصرف کنندگان کینوا مطرح میشود این است که فرق کینوا وارداتی و کینوا ایرانی در چیست؟ در این مقاله سعی کردهایم تفاوت کینوا ایرانی و خارجی را بیان کنیم.گیاه بومی کشور های آمریکای جنوبی (پرو) است، که از سالیان دراز در آنجا کشت می شده است. در چند سال اخیر کینوا در ایران نیز کشت شده است.
تاریخچه کینوا در ایران
ابتدا به تاریخچه ورود بذر کینوا به ایران میپردازیم. برای اولین بار بذر کینوا توسط دکتر نیاز علی سپهوند به منظور افزایش کشت و نهایتاً ارزان شدن قیمت محصول نهایی و امکان استفاده عموم مردم از این دانه مغذی، وارد ایران شد. به همین خاطر ایشان را پدر کینوای ایران مینامند. بذر وارد شده به ایران دقیقا همان بذر کشته شده در آمریکای جنوبی است و هیچ تغییر ژنتیکی روی آن انجام نشده است. یعنی کینوا کشت ایران همان کینوا کشت آمریکای جنوبی است و تراریخته نشده است.
کینوا ایرانی غیر تراریخته
در اینجا لازم است به طور مختصر درباره تراریخته بودن صحبت کنیم. تراریختگی یعنی تغییر ژنتیکی یک بذر به منظور رفع یک عیب و یا اضافه کردن یک مزیت به آن.
به طور مثال چنانچه یک گیاه دارای آفات زیادی باشد که نهایتاً محصول زیادی از آن حاصل نگردد، آن را تراریخته کرده و مقدار باروری گیاه را افزایش میدهند، تا بعد از آفت زدگی مقدار محصول باقیمانده جوابگوی هزینههای کشت باشد و سودآور باشد. یا اگر بخواهند یک ماده مغذی را به یک محصول کشاورزی اضافه کنند تا مردم آن منطقه و کسانی که از آن مصرف میکنند از آن ماده مغذی بهره بیشتری ببرند میتوانند بذر اولیه را تراریخته کرده و آن مزیت را اضافه کنند که نهایتاً تمام محصولاتی که از آن به به وجود میآید آن وضعیت را دارند.
مثلاً در ایران کشت محصولاتی مثل پنبه، کلزا و سویا به دلیل این که آفت زیادی دارند تراریخته هستند و در بعضی مناطق و در اکثر مناطق به صورت تراریخته کشت میشوند. اما در مورد کینوا باید اینگونه گفت که کینوا هیچ.نیازی به تراریخته شدن ندارد چرا که کینوا یک غذای کامل و بسیار مغذی است و نیازی به اضافه کردن مزیتی ندارد و از طرفی به دلیل اینکه جدیدا وارد کشور ایران شده است، آفات آن در ایران بسیار کم است، و نیازی به تراریخته شدن برای افزایش باروری این محصول نیست.
ضمن اینکه گیاه کینوا به خودی خود میزان محصول زیادی دارد و همین یکی از دلایل اشتیاق بیشتر کشاورزان برای کشت این گیاه است. در مورد آفات گیاه کینوا در ایران، نسبت به آمریکای جنوبی که کشور مادر کینوا نامیده میشود، باید این را گفت که اگر گیاهی سالیان دراز در منطقهای کشت شود، به دلیل این که آفات زیادی در آن منطقه برای آن گیاه به وجود میآید، برای مدتی کشت آن گیاه خاص را از آن منطقه دور کرده و در آن منطقه محصول دیگری که به آن آفات مقاوم باشد کشت میکنند. این بدین معنی است که اگر گیاه کینوا در سالیان دراز در یک کشور کشت شود، آفات بیشتری در آن منطقه خواهد داشت و همین امر باعث میشود گیاه برای بقا نیاز به آفات کش و سوم بیشتری داشته باشد. تا بعد از آفت زدگی مقدار محصول باقیمانده جوابگوی هزینههای کشت باشد و سودآور باشد.
کینوا ایرانی تازه و بدون مواد نگهدارنده
از دیگر مزایای کینوای ایرانی به کینوا نوع وارداتی این است که نیاز به انبارداری طولانی مدت ندارد و در همان فصل برداشت یا نهایتاً یک فصل بعد به دست مصرفکننده میرسد و مصرف میشود، در صورتیکه کینوا وارداتی برای اینکه بتوانند شرایط متفاوت انبارداری در گمرک و همچنین زمان طولانی انبارداری در بنادر مختلف را تحمل کند باید از سموم و آفات کش زیادی برای آن استفاده کرد.
این مواد نگهدارنده برای افزایش مقاومت کینوا در برابر آفات در انبار یا رطوبت میباشد.که این مواد در کیفیت دانه بسیار تاثیرگذار است. در صورتی که برای کینوای ایرانی هیچ کدام از این شرایط و زمانهای طولانی انبارداری نیاز نیست و نهایتاً استفاده از مواد نگهدارنده ضروری نیست. برای مقایسه کینوا ایرانی و وارداتی کافی است هر دو کینوا را چند ساعت خیسانده و بعد برای جوانه زدن در محیطی مشابه یکدیگر قرار دهید. مشاهده خواهید کرد که ذرت جوانه زدن کینوا ایرانی بسیار بیشتر از نوع وارداتی است.
حتی اگر لازم نباشد کینوا وارداتی، هیچ یک از شرایط انبارداری را تحمل و از این آفات کشها برای آن استفاده شود مدت زمان نگهداری طولانی مدت دانه از کیفیت آن میکاهد. هرچه دانه از مدت زمان برداشت تا مدت زمان مصرف کمتر باشد کیفیت و تازگی بهتری دارد، و نهایتاً طعم بهتری هم خواهد داشت. قیمت دانه کینوا مناسب است و از فروشگاهها و مراکز فروش کینوا در اصفهان و سایر شهرها میتوانید این محصول را با کیفیت عالی تهیه کنید. همانطور که اغلب مصرفکنندگان کینوا که از هر دو نوع وارداتی و کینوا کشت ایران استفاده کردهاند تمایل و علاقه بیشتری را به طعم کینوا ایرانی نشان دادهاند. البته به علت پیشرفته بودن مراحل فراوری کینوا وارداتی از نظر ظاهر و درشت بودن کیفیت بهتری نسبت به کینوا ایرانی دارد. ناگفته نماند، کیفیت فرآوری کینوا در ایران خوشبختانه هر روز رو به پیشرفت است و تمام معایب فرآوری کینوا در ایران درحال رفع شدن و بهتر شدن کیفیت محصولات نهایی است.
کینوا ایرانی بدون ساپونین
در مورد مقایسه کیفیت ساپونین گیری کینوای ایرانی و کینوا وارداتی باید گفت، مقدار ساپونین مجاز در کینوای مصرف شده باید کمتر از ۱ صدم میلیگرم باشد، که خوشبختانه ساپونین موجود در کینوای ایران به دلیل اینکه فرایند ساپونین گیری به خوبی و کاملاً استاندارد انجام میشود، از این مقدار کمتر است. جالب است بدانید یکی از برندهای معتبر که کینوا وارداتی را به فروش می رساند مقدار ساپونین موجود در کینوای آن بیش از حد مجاز است.
خرید کینوا ایرانی، حمایت از تولید داخل
از دیگر مزایای کینوا ایرانی حمایت از کشاورز ایرانی است. در مقابل استفاده از کینوای وارداتی حمایت از کشاورز خارجی و خروج ارز کشور است، در صورتی که قابلیت تولید کینوا در ایران فراهم است، و میتوان به راحتی از خروج این ارز جلوگیری کرد. در ادامه کشت کینوا در ایران، شغلهای وابسته به فرآوری و فروش کینوا در ایران نیز به وجود میآید. از دیگر مزایای ایرانی ایجاد مشاغل زیاد در ایران است.
مجموعه هایوا مفتخر است اولین گروه تولید کننده دارای مجوز سیب سلامت از سازمان غذا و دارو در زمینه فرآوری کینوا و تولید کینوا آماده طبخ، کینوا برشته، آرد کینوا، سویق کینوا، آجیل پروتئین و آجیل چربی سوز، شکلات و بیسکوییت کینوا است. امید است با استفاده بیشتر مردم از این دانه مغذی که یک غذای کامل است، هر روزه میزان کشت کینوا در ایران بیشتر و نهایتا قیمت تمام شده مصرف کننده کمتر شود.
برای دیدن محصولات هایوا کلیک کنید.